I Love Ethiopian Coffee!

IMG001

By: U.S. Deputy Chief of Mission Peter Vrooman

Since returning to Ethiopia last summer, I have really come to appreciate the importance of the origin and diversity of coffee here. I will always remember my first cup of Ethiopian bunna (coffee) and how it was served at a traditional coffee ceremony at the Hilton Hotel when I first came to Addis Ababa 23 years ago. The lady who served me that first cup of bunna is still at the Hilton today—serving as a reminder that continuity and history are also key elements of the incredible culture of coffee here in Ethiopia.

Moreover, coffee is a backbone of trade and agricultural production in the Ethiopian economy. It is essential to about 15 million Ethiopians who rely on some aspect of coffee production for their livelihoods. Because of this, and the considerable growth potential of the coffee sector in Ethiopia, coffee production is also one of the key components of the U.S. Government’s support under the Feed-The-Future initiative. At the same time, USAID’s Agricultural Growth Program-Agribusiness and Market Development project is partnering with the Ethiopian Government and key players in the coffee sector to develop the value chain for coffee in order to increase efficiency and quality and help Ethiopians to get more Birr for each kilogram of bunna beans grown.

Across the world, some 500 billion cups of coffee are consumed every year, and in the U.S. alone, approximately 150 million people drink three cups of coffee a day. Americans today are becoming more attuned to the culture of coffee and the origins of coffee here in Ethiopia. But, that wasn’t always the case.

Because of the disruption of trade routes during the Second World War, coffee in United States (and most of Europe) was rationed and Americans became accustomed to drinking diluted or low-quality coffee. It took some time, but coffee connoisseurship in America made a rebound in the 1970’s with the introduction of specialty coffee houses. The most famous of them, of course, was Starbucks. Today, there are many coffee companies serving specialty coffee throughout the U.S. and Americans can now choose between an “Ethiopian Fancy” at Peet’s Coffee and Tea, a “Sidamo” at Starbucks or, one level closer to the original farm, a single origin “Guji” from Intelligentsia Coffee.

With American’s waking up to the taste of Ethiopian coffee and the theme of this year’s conference being “origin and diversity,” the timing could not have been better for Ethiopia to be selected as the ‘Portrait Country’ for the Specialty Coffee Association of America’s Annual Conference in Seattle in April.

The Specialty Coffee Association of America is not just about America. It is the world-recognized leader in coffee knowledge development and boasts 9,000 members from 40 different countries. It represents every segment of the coffee industry, from roasters, producers, importers/exporters, manufacturers, all the way down to the baristas and others who help serve the coffee at places around the world according to various traditions and cultures.

Ethiopia’s selection as the ‘Portrait Country’ is a testament to Ethiopia’s achievements thus far and an opportunity to further the goals that we all share—a strong and growing coffee industry that benefits farmers and businesses along the value chain.

                                                   

                                                           ለኢትዮጵያ ቡና ልዩ ፍቅር አለኝ!

IMG002

በፒተር ቭሩመን፡- በኢትዮጵያ የአሜሪካ ምክትል አምባሳደር

ወደ ኢትዮጵያ ከተመለስኩበት ከአምናው የክረምት ወቅት ወዲህ፤ ሀገሪቷ የቡና መገኛና የተለያዩ የቡና ዓይነቶች ባለቤት መሆኗ በእጅጉ ቀልቤን የሳበ ጉዳይ ሆኗል፡፡  የዛሬ 23 ዓመት ለመጀመሪያ ጊዜ ወደ ኢትዮጵያ ስመጣ በሂልተን ሆቴል በባህላዊ መንገድ ከተፈላ ቡና የጠጣሁትን የመጀመሪያዬ የሆነውን አንድ ስኒ ቡና መቼም አልረሳውም፡፡ ያን የመጀመሪያ ቡናዬን ያጠጣችኝ ሴት ዛሬም ድረስ በሂልተን ሆቴል በኢትዮጵያ ያለው ድንቅ የቡና ባህልና ታሪክ ቀጣይነት ተምሳሌት ሆና አለች፡፡

ቡና በኢትዮጵያ ኢኮኖሚ ውስጥ የንግድና የግብርና ምርት የጀርባ አጥንት ነው፡፡ 15 ሚሊዮን ለሚሆኑ ኢትዮጵያውያን በአንድም በሌላም መንገድ ቡና መተዳደሪያቸውና የህይወታቸው መሠረት በመሆኑ ትልቅ ቦታ የሚሰጠው ነው፡፡ ከዚህም የተነሣና በኢትዮጵያ የቡናው ዘርፍ ባለው እምቅ የዕድገት አቅም ጋር በተያያዘ፤ የአሜሪካ መንግሥት መጪውን ትውልድ መመገብ (Feed-The-Future) በተሰኘ ፕሮግራም አማካይነት ለኢትዮጵያ መንግሥት ከሚያደርገው ድጋፍ ቡና አንዱ አካል ነው፡፡ በተመሳሳይ መልኩም የአሜሪካ ዓለም አቀፍ ልማት ኤጀንሲ(USAID) የግብርና ዕድገት ፕሮግራም – የግብርና ምርት ገበያ ልማት የተሰኘ ፕሮጀክት በኩል (USAID’s Agricultural Growth Program-Agribusiness and Market Development)፤ ከኢትዮጵያ መንግሥትና በቡናው ዘርፍ ካሉ ግንባር ቀደም ተዋናዮች ጋር በመቀናጀትና የቡና የእሴት ሰንሰለት ብቃትና ጥራት ላይ ባተኮረ መልኩ ተጠናክሮ ኢትዮጵያውን ለሚያመርቱት አያንዳንዱ የቡና ፍሬ ተገቢውን ዋጋ ማግኘት እንዲችሉ በመሥራት ላይ ይገኛል፡፡

በዓለማችን 500 ቢሊዮን ያህል ስኒ ቡና በየዓመቱ የሚጠጣ ሲሆን፤ በአሜሪካ ብቻ በየቀኑ 150 ሚሊዮን ሰዎች ሦስት ስኒ ቡና ይጠጣሉ፡፡ አሜሪካውያን ዛሬ ስለ ቡና ባህልና የቡና መገኛ ስለሆነችው ኢትዮጵያ ያላቸው ግንዛቤ በጣም በማደግ ላይ ይገኛል፡፡ ይህ ከዚህ ቀደም አልነበረም፡፡

በሁለተኛው የዓለም ጦርነት ወቅት በተፈጠረው የንግድ መሥመሮች መቆራረጥ የተነሣ በአሜሪካና በአብዛኛው አውሮፓ የነበረው የቡና አቅርቦት በጣም ውሱን የሆነበት ሁኔታ ተፈጥሮ ነበር፡፡ አሜሪካውያንም ሳይወዱ በግዳቸው በጣም በውሃ የቀጠነና ዝቅተኛ ጥራት ያለው ቡና መጠጣት ለመዱ፡፡ ይሁንና እ.ኤ.አ. በ1970ዎቹ ለቡና የተሰጠው ትኩረት በመለወጡና ልዩ ቡናዎችን የሚያቀርቡ ቤቶች በመከፈታቸው፤ የቡና ገበያው እንደገና አንሰራራ፡፡ በርግጥ በሰፊው ታዋቂ የሆነው እስታር ባክስ የተሰኘው ድርጅት ነበር፡፡ ዛሬ ያለው ሁኔታ በመቀየሩ፤ አሜሪካውያን በመላ ሀገሪቱ በሚገኙ የልዩ ቡና አቅራቢ ቤቶች ሄደው የሚፈልጉትንና የሚወዱትን ቡና መኮምኮም ይችላሉ፡፡ እስታር ባክስ ሄደው ሲዳሞ ቡና በፒትስ ቡና ቤት ኢትዮጵያ ጣዕም፣ አልያም ይበልጡን ወደ ቡናው ማሳ ጠጋ ባለ መልኩ የጉጂ ቡናን ከኢንተለጀንሺያ ቡና በማዘዝ የፈለጉትን ዓይነት ይጠጣሉ፡፡

አሜሪካኖች የኢትዮጵያን ቡና ማጣጣም በጀመሩበትና የዚህ ዓመት ኮንፈረንስ መሪ ቃል “መገኛ ሥፍራና ስብጥር” በሆነበት በዚህ ወቅት በሚያዝያ ወር በሲያትል በሚካሄደው የአሜሪካ የልዩ ቡና ማህበር ዓመታዊ ኮንፈረንስ ላይ ኢትዮጵያ “ዋነኛ የቡና አገር” ተብላ በመመረጥ እንድትሳተፍ መጋበዟ የወቅቱን ጥሪ የመለሰ ውሳኔ ነው ማለት ይቻላል፡፡

የአሜሪካ የልዩ ቡና ማህበር ስሙ እንደሚያመለክተው አሜሪካ ላይ ብቻ ያተኮረ አይደለም፤ ዓለም አቀፋዊ ዕውቅና ያለው፣ በቡና ዙሪያ ያለውን ዕውቀትና ግንዛቤ በማስፋፋት ዙሪያ የሚሠራና ከ40 ሀገራት የተውጣጡ 9000 የሚሆኑ አባላት ያሉት ስመ-ጥር ማህበር ነው፡፡ በማህበሩ በየደረጃው ያሉ የዘርፉ አካላት ማለትም ከቡና ቆይዎች፣ አምራቾች፤ አስመጪና ላኪዎች፣ አቀነባባሪዎች እስከ ባሬስታዎችና ሌሎች በተለያዩ ባህላዊ መንገዶች ለተጠቃሚ ማህበረሰብ ቡና በማቅረብ ላይ የሚገኙ ሁሉ የተወከሉበት ነው፡፡

ኢትዮጵያ ዋነኛ የቡና አገር ሆና መመረጧ ኢትዮጵያ እስካሁን በዘርፉ ላስመዘገበችው ስኬት ዕውቅና የሚሰጥ ከመሆኑም በላይ፤ ሁላችንም በጋራ የያዝነውን የእሴት ሰንሰለቱን በተከተለ መልኩ በሀገሪቱ ጠንካራና በፍጥነት የሚያድግ፣ አምራች ገበሬዎችንና የንግድ ድርጅቶችን ተጠቃሚ ለማድረግ ዕድሉን ያመቻቸ ነው፡፡

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s